Preskoči na vsebino

Blog

6. december, 2017

S certifikatom A3C do več spletne dostopnosti

urednik

Spletne vsebine dostopne slepim in slabovidnim - Inštitut za dobre vsebine

Sporočilo za javnost

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije (ZDSSS) in Inštitut za dobre vsebine (IZDV) pričenjata s podeljevanjem certifikata za spletno dostopnost, A3C, dostopno vsem. S podeljevanjem certifikata A3C želita partnerja projekta povečati interes organizacij za prilagoditve spletnih vsebin vedno širšemu krogu ranljivih skupin. Vzporedno s presojanjem spletnih vsebin zainteresiranih organizacij bodo o vsebini potrebnih prilagoditev in o postopkih za pridobitev certifikata seznanjali potencialne interesente ter snovalce spletnih mest in aplikacij.

»Naš temeljni vzgib za podeljevanje certifikata za spletno dostopnost je v ozaveščanju o prisotnosti in potrebah slepih in slabovidnih ter v zagotavljanju enakih možnosti pri dostopu do informacij. V Evropi je po podatku Evropske zveze slepih 30 milijonov slepih in slabovidnih, zaradi demografskih sprememb in staranja prebivalstva pa se pričakuje, da bo ta številka v prihodnosti še naraščala,« pojasnjuje skupno odločitev Matej Žnuderl, predsednik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije. Slepi in slabovidni in drugi invalidi se namreč zaradi svoje oviranosti pogosto srečujejo z oteženim dostopom do informacij. Certifikat A3C, dostopno vsem obravnava področje dostopnosti spletnih vsebin ljudem z okvarami vida in drugimi invalidnostmi, pri čemer pod termin spletne dostopnosti uvrščamo tako spletna mesta, spletne aplikacije, brskalnike in druga spletna orodja.

ZDSSS in IZDV, ki je razvil blagovno znamko A3C, dostopno vsem in bo tudi skrbel za tehnično in organizacijsko podporo projektu, bosta podeljevala certifikat na osnovi presoj strokovnih ekip, ki jih bodo sestavljali tudi strokovnjaki z okvarami vida z večletnimi izkušnjami na področju dostopnosti.

Merila na osnovi smernic za dostopnost WCAG 2.0

Merila za presojo in podelitev certifikata A3C sta partnerja razvila na temelju mednarodno uveljavljenih smernic za dostopnost WCAG 2.0., ki jih je razvil Konzorcij za svetovni splet v okviru iniciative za spletno dostopnost. »Merila zajemajo širok razpon priporočil, kako spletne vsebine oblikovati po načelih dostopnosti, pri čemer se pri podeljevanju certifikata A3C posvečajo dostopnosti spletnih vsebin za slepe in slabovidne, hkrati pa v enak ozir jemljejo tudi potrebe ostalih ranljivih skupin,« je dejal Matjaž Klipšteter, ustanovitelj IZDV.

V ZDSSS še poudarjajo, da so že doslej nekaterim ustanovam svetovali pri potrebnih prilagoditvah in da v zadnjih letih opažajo trend naraščanja števila organizacij, ki izkazujejo zanimanje za oblikovanje dostopnih spletnih okolij. Hkrati pa se na spletu na dnevni ravni pojavljajo nova spletna mesta in aplikacije, ki ne upoštevajo potreb ljudi z okvarami vida pri brskanju po spletu. »Prepričani smo, da bodo predvsem podjetja v prilagajanju in certificiranju spletnih okolij poleg družbeno odgovornih videla tudi nezanemarljive ekonomske koristi,« so sklenili na ZDSSS.

 

Inštitut za dobre vsebine

Share and Enjoy !

0Shares
0 0